Korridorsnacket som försvann.
Nya sätt att interagera.
Vårt sociala kapital har byggts upp över tid, genom såväl planerade möten ansikte mot ansikte, som sociala evenemang och mingel eller kanske bara småsnack i korridorerna. Många menar att den smidiga övergången till att numera mest ses framför skärmen är en följd av just dessa invanda relationsmönster. Men vad händer nu? Hur många guldkorn till idéer går förlorade när vi inte längre ses i korridorerna och hur interagerar vi i allt det nya?
Social abstinens
Många känner sig isolerade och saknar kollegorna och småsnacket i korridorerna. Det är lätt att tro att extroverta personer har svårare att hantera hemarbete, men studier visar tvärtom att det är introverta personer som är de mest sårbara. Dels är kontorskollegorna ofta en större del av deras sociala nätverk, dels blir de mer utmattade av att "stå på scen" i en ständig ström av nya videomöten. Extroverta personer verkar ha lättare att hantera förändringar, även om avsaknaden av gränser mellan arbete och fritid verkar vara ett större problem nu än i inledningen av pandemin. Att ha koll på hur sina distansarbetande medarbetare mår anses just nu vara den enskilt viktigaste chefsutmaningen.
Starka band blir starkare
Kommunikation och utbyte av av information sker i allt mindre och tightare grupper än tidigare. Vi tenderar att göra våra huvudsakliga arbetsuppgifter tillsammans med några få kollegor, medan de kollegor vi pratar mer sällan med och träffar i korridoren eller i fikarummet är viktiga på andra sätt. Dessa "svagare" relationer ger oss tillgång till en större grupp människor med olika perspektiv, roller och nätverk, vilket tidigare hjälpte till att bryta invanda mönster och skapa kreativitet och innovation. Studier visar att människor före Covid -19 använde ca 45 procent av sin tid att interagera med de fem personer som de hade starkast relation till. Detta har under senaste året ökat till 60 procent samtidigt som de svaga relationerna har försämrats.
Digital fika och afterwork
De flesta digitala platformar har chatforum där trådar skapas inom olika områden, även sociala. Slack Chat kan exempelvis slumpmässigt para ihop medarbetare för en pratstund. Det har blivit allt vanligare att ordna digitala möten som inte präglas av en tydlig agenda, där innovation och relationsbyggandet är i fokus. Ett tips är att lämna en stund i slutet av möten till "mingel", då de med sociala behov kan stanna kvar. En del arbetsplatser börjar varje morgon med en frivillig incheckning över en kaffe, andra samlar alla medarbetare till afterwork med quiz som ett uppskattat avslut på veckan.
Från break-out rooms till virtuella kontor
Zoom var först med sina break-out rooms. Ett stort antal deltagare kan enkelt delas upp i mindre konstellationer, vilket uppskattas av många då liknande möten är svårt att genomföra fysiskt. Sococo är en plattform där vi med en egen avatar dessutom kan knacka på hos kollegan och med VR går det att skapa nära på fysiska upplevelser. Hur mycket kan vi inte lära från exempelvis spelvärldens communities? Här har det sedan länge byggts stark kultur och gemenskap i en helt och hållet digital värld.
Digital detox
Även om vi har blivit mer tillåtande och bryr oss mindre om stök i köket och att hunden skäller, kan för många videomöten på en dag ändå upplevas som mentalt utmattande. Den här känslan har fått ett eget namn – zoom fatigue – och vi har ofrivilligt blivit zoombies. Enligt Nicholas Bloom på Stanford University är multitasking under mötena den största boven, vilket minskar vår produktivitet med 40 procent. Han tipsar också om att minska "on screen stimuli" där ett sätt kan vara att stänga av sin video när andra talar. Att stirra in i flera vardagrum samtidigt tar mentalt på krafterna! Forskare verkar överens om att det är dags för digital detox. Förr skickade vi brev till varandra med post, nu är det kanske dags att se värdet av mejl och hederliga gamla telefonsamtal.
Dagens fråga har vi ställt till folk i rörelse: Hur ersätter du småsnacket vid kaffemaskinen? Lyssna på svaren.