Coronatrött eller trött på jobbet?

Should I stay or should I go.

Det är lätt att tro att nu när vi är tillbaka på kontoret ska saker återgå till hur det var innan pandemin. Men många känner sig trötta, digitalt utmattade och dränerade på kreativitet och meningsfullhet. Två år av "isolering" har gett tid att fundera – vad är det för liv jag lever och hur vill jag jobba framöver? "De strategiska projekten har stannat av" eller "innan var jag projektledare, nu bokar jag teamsmöten dagarna i ända".

Ska jag rent av byta jobb? Men är det så att det är distansarbetet och jobba-hemma-för-balans-i-livet som har gjort att många upplever att det är tråkigare på jobbet. Att det egentligen är en ren coronaeffekt, snarare än att det är fel på jobbet i sig.

TILLHÖRA
Vi människor är sociala varelser och har alltid sökt oss till andra människor. På arbetet är vi en del av ett socialt sammanhang. Om vi känner att vi inte tillhör det sammanhanget blir vi distanserade och bidrar då inte fullt ut med vår kunskap, förmåga och engagemang. Under corona har många nyanställda knappt träffat sina kollegor och distansarbetet har minskat kontaktytorna än mer. Den yngre generationen är den som ställer högst krav på geografisk frihet hos framtida arbetsgivare, men vad kommer det på sikt att göra för känslan av tillhörighet?

BEKRÄFTAS
Som sociala människor behöver vi bli bekräftade. Att bli bekräftad innebär att någon ser oss, talar till oss, bryr sig om vad vi tänker och reagerar på den vi är och det vi gör. Vi betyder något. Bekräftelsen ger också en bild av huruvida det jag gör är bra eller behöver förbättras. Att jobba på distans innebär en ökad risk att inte bli sedd och det blir också svårare att fira de små segrarna tillsammans. Dessutom finns risk för silotänk då man i större utsträckning samverkar enbart med de närmaste kollegorna. Bekräftelse är avgörande för vår lojalitet och alla arbetsgivare vill ha lojala medarbetare. ”Ekvationen” för lojalitet är enkel; där en människa får sin bekräftelse, där kommer hennes lojalitet också att vara.

BIDRA
Människan är en kreativ och skapande varelse. Förr hette det att människor måste motiveras utifrån för att prestera, idag vet vi att det ofta är tvärtom. Inre motivation karaktäriseras av genuint engagemang, egen vilja och val. Att känna intresse och tillfredsställelse i att göra något för dess egen skull. Att bli litade på, att tillåtas fatta egna beslut, uttrycka åsikter och kanske viktigast av allt, att få vara dem vi är. Minskad känsla av tillhörighet, ökat silotänk och brist på bekräftelse är alla faktorer som påverkar vår inre motivation negativt. Påverkas vår inre motivation negativt, kommer också vår prestation att påverkas åt fel håll.

UTVECKLAS
Människan vill utvecklas. Kanske inte alltid som chefen vill, men om utveckling betyder att vara i rörelse, att vara på väg mot något bättre, blir det tydligare att utveckling är ett grundbehov för alla. Önskan om vilken utveckling som ska ske ser olika ut för olika individer, men om de tre första basbehoven tillgodoses, så kommer förhoppningsvis utvecklingen av sig själv.

Dagens fråga: Hur gör ni på din arbetsplats för att få teamkänslan och lusten att återvända?
Lyssna på svaret