Dags att skrota det årliga utvecklingssamtalet?
Optimera samtalsprocessen.
Enda sättet att reagera snabbt och effektivt på förändringar är att själv förbli flexibel. För att möta vår allt mer dynamiska verklighet går organisationer över till mer agila samarbetsformer och hierarkiskt beslutsfattande ger vika för självstyrande team. Men av tradition finns det årliga utvecklingssamtalet kvar på många företag, "så här har vi alltid gjort". Mål sätts upp för det kommande året och linjechefen ansvarar för process och granskning. Men hur utvecklande är egentligen detta samtal? Kan det vara så att de årliga utvecklingssamtalen har spelat ut sin roll. Och vad kommer då istället?
Ofta och regelbundet
Att ha ett bra samtal är inte lösningen, det viktiga är att ha bra samtal ofta. Det hinner hända mycket på ett år och fler bra samtal connectar bättre med den dagliga verksamheten. En mer frekvent dialog bidrar också till att utveckla feedbackkulturen i organisationen.
Feedback är viktigt
De flesta arbetsgivare vill belöna sina anställda i förhållande till deras bidrag, och de flesta anställda vill veta hur de presterar. Då kan väntan på det årliga utvecklingssamtalet upplevas som demotiverande. Mer frekventa feedbacksamtal utvärderar prestation och resultat i realtid och medarbetare kan få omedelbart stöd i sin utveckling. Fokus bör ligga på att hjälpa de anställda att maximera sitt bidrag till organisationens mål under hela året.
Rätt input
Det är i den dagliga verksamheten det händer, i projekt och i samarbetet med kollegor. Dessutom leder idag många chefer sina medarbetare på distans. De flesta företag gör redan massor av saker, utmärkta att använda som input för prestationsstyrning. Enskilda samtal, 360-graders feedback, sprintar, projektutvärderingar och talangutvecklingsprogram. Införliva dessa i den samlade utvecklingssamtalsprocessen och värdesätt input från flera personer.
Ta temperaturen
Flertalet företag utför medarbetarundersökningar och regelbundna pulsmätningar för att öka insikterna i hur organisationen mår. Många medarbetare upplever att ingen lyssnar på den feedback som ges i mätningarna, men rätt använd kan det vara värdefull input till samtalsprocessen.
Skapa förutsättningar
Bra samtal ska vara inplanerade och strukturerade så att de fokuserar på rätt saker. Vilka områden är viktiga för medarbetarens prestation och engagemang? Säkerställ att relevant information finns tillgänglig. Vad diskuterades senast? Vilket ansvar och vilka förväntningar följer med rollen? Vilka konkreta utvecklingsmöjligheter och karriärvägar finns? Bra samtal leder till ökat målfokus och högre motivation.
Dagens fråga har vi ställt till olika personer i rörelse: Vad är ett bra utvecklingssamtal för dig?
Lyssna på svaren.