Case som framgångsfaktor vid rekrytering.
Case som framgångsfaktor vid rekrytering.
Dina slutkandidater har imponerande CVn. Ni har genomfört kompetensbaserade intervjuer och tester både gällande personlighet och problemlösningsförmåga. Det är en perfect fit mot företagskulturen men ni har svårt att bestämma er. Vem kommer fungera bäst i rollen? Och går det att förutspå framtida arbetsprestation?
Vad gäller urval inom rekrytering är case- eller simuleringsövningar en av de metoder som har högst validitet. När vi säger case menar vi frågeställningar direkt relaterade till den aktuella tjänsten, inte guesstimates som hur många plankton en vitval äter per år eller hur många golfbollar som får plats i Globen. Men hur gör man bra case för rekrytering? Interim Minds har spanat.
Vad är ett bra case?
Den enskilt viktigaste framgångsfaktorn är att caset är verklighetstroget, oavsett om siffror och exempel är direkt tagna från verksamheten. Problemställningen ska vara relevant för rollen och likna de utmaningar kandidaten kommer att möta i sitt nya jobb. Tänk därför på att engagera kompetenser som jobbar med liknande frågor när ni skapar caset.
Ska kandidaten förbereda sig eller inte?
I traineeprogram och vid rekrytering av nyexade brukar kandidaten få ett case på plats. Vid seniora roller är det mer vanligt att kandidaten får caset någon vecka före presentationen. I verkliga livet har vi oftast god tid för förberedelser inför viktiga dragningar. Tänk på att ge tydliga instruktioner om förväntningar, ambitionsnivå och hur mycket tid kandidaten har till sitt förfogande.
Vad ska du titta efter?
Även om kandidaten hamnar fel i sina antaganden är det sällan det som är avgörande. Utöver själva uppgiften och hur kandidaten har kommit fram till sin lösning, ger ett case massor av annan information. Är personen strukturerad? Vilken ambitionsnivå har hen? En person som inte förbereder sig tillräckligt inför ett nytt jobb, gör det sannolikt inte heller inför ett kundmöte. Hur interagerar kandidaten med er? Kreativitet? Smyg gärna in en liten twist på frågeställningen och se hur hen reagerar. Är personen stresstålig? Sist men inte minst är det viktigt att utvärdera kandidatens förmåga att kommunicera och presentera. Rätt svar fyller ju ingen mening om andra inte förstår.
Case versus andra delar i processen?
De företag som aktivt jobbar med case, simuleringsövningar eller arbetsprover i sin rekryteringsprocess anser att denna del är helt avgörande för beslutet. Och visst kan det vara nervöst för kandidaten att stå i rampljuset, men de allra flesta av oss har lätt att prata om vårt jobb som vi både behärskar och är engagerade i. Kandidaten får också en bra inblick i kommande arbetsuppgifter, samarbetsklimat och vilka förväntningar som ställs. Med andra ord är det en unik möjlighet för båda parter, att i en verklighetsnära situation utvärdera om det är en perfect match.
Lyssna även på våra intervjuer med Jenny Falkengren, Head of Design på Tactel och Masoud Zanganeh, Head of Planning EMEA på Oatly. Hur använder ni case i era rekryteringar?