Kreativitet föds ur kris.

Kreativitet föds ur kris.

Sverige har i modern tid förskonats från större katastrofer, men nu händer det som brukar hända "någon annanstans" plötsligt här hos oss. Det påverkar oss alla och det samhälle vi lever i. Vi tvingas ändra våra beteenden och digitaliseringen vi tidigare pratat om händer nu på riktigt.

Gemenskap. Grannar hjälps åt med inhandling av mat och medicin. Det rastas hundar i kollektiv och applåderas för vårdpersonal på balkongerna. Svenskarna visar en empati och solidaritet av sällan skådat slag. Även våra politiska företrädare krokar arm och fokuserar på lösningar istället för problem. Det känns bra och förhoppningsvis är detta en inställning som kommer att leva kvar även framåt.

Snabb omställning. När konferensföretagen tvingas varsla sträcker dagligvaruhandeln ut handen. Under veckan inleddes ett samarbete mellan Clarion och Lidl i Malmö. Den berörda personalen från hotellkedjan, kända för hög service, kan söka jobb på Lidl via interna kanaler. Lastbilstillverkaren Scania skickar produktions- och logistikpersonal till Getinge, allt för att snabba upp produktionen av respiratorer. Vi applåderar.

Nya affärer. Kristider och begränsade resurser behöver inte innebära att verksamheter bromsas, tvärtom. Nu tvingas vi att vara mer uppfinningsrika än någonsin och hitta nya vägar att använda resurser som redan finns i verksamheten. H&M syr skyddskläder och Absolut Vodka producerar handsprit. Än så länge ser vi bara toppen av ett kreativt isberg, det kommer mycket mer.

Kompetenslyft. Troligen kommer produktionshjulen framöver snurra långsammare än vanligt. Ta tid för reflektion, eftertanke och utveckling. Nu erbjuds mängder av intressanta webinars och digitala kurser. Skolor och lärare tvingas möta elever med ny och förbättrad pedagogik. Tillvaratar vi möjligheterna som uppstår, kommer vi förhoppningsvis stå starkare när vi väl tagit oss igenom krisen.

Virtuella möten. Webex, Teams, Google Hangout, GoToMeeting, Facetime och Skype. Möjligheterna till digitala möten är nu oändliga och det finns ingen väg tillbaka. Och vi kommer att lära oss, både att hantera tekniken, men också hur vi blir bättre, både som virtuella mötesledare och mötesdeltagare. Att dessutom vår miljö blir bättre av mindre resande är en riktig bonus.

För att ta reda på hur det dagliga arbetet påverkas av omvärldshändelser, gör vi nedslag i verkligheten.

Dagens fråga: Hur är det att vara hemmajobbare? Lyssna på svaren.

MicrospaningarPia Sander