Nya beteenden i kristider.

Nya beteenden i kristider.

Krisen har radikalt förändrat både vårt sätt att leva och vårt sätt att konsumera. Utveckling som inom många områden skulle tagit år har forcerats fram på extremt kort tid. Vilka är våra nya beteenden och kommer allt att bli som vanligt igen efter pandemin?

Från offline till online
Social distansering och karantän har drivit på utvecklingen mot onlinehandel. Äldre åldersgrupper som tidigare i liten utsträckning handlat över nätet, har mer eller mindre tvingats in i det, och tillväxten för köp på nätet av kategorier som mat och apoteksprodukter har ökat dramatiskt. När många människor inte kan gå ut levererar fler och fler företag varan hem till kunden, en utveckling som också sker i de flesta andra länder.

Närodlat
Balkongen och trädgården har blivit en viktig plats och här odlar vi våra grönsaker och örter, helt i linje med en tydlig uppgång i sociala medier för diskussioner om självhushållning. Trenden att handla lokala råvaror har blivit en folkrörelse och vi stöttar med stolthet våra lokala aktörer. Sannolikt kommer krisen göra att vi även framåt i högre grad värdesätter svenska produkter och leverantörer.

Vi uppskattar vår natur
I Sverige har besök till grönområden stigit med nästan 70 procent under krisen. Flera appar som klättrar i nedladdningsstatistiken bekräftar det växande behovet av att tillbringa kvalitetstid utomhus. En app känner igen fågelsång och berättar vilken fågel den kommer från, en annan snabbväxande app använder bildigenkänning för att namnge växter. Ju mer vi cyklar, vandrar, tältar och upplever Sveriges fantastiska natur, ju större är sannolikheten att detta beteende kvarstår också efter krisen.

Hälsa
Olika typer av tränings- och meditationsappar har stigit kraftigt. Även försäljningen av yogamattor och styrketräningsutrustning har exploderat. Personliga tränare ger virtuell handledning och träningspass har flyttat ut på nätet. Tränar vi till och med mer än tidigare? Får vi in nya enklare träningsmetoder i livet som vi kan upprätthålla även långsiktigt? I sociala medier diskuteras vikten av att hålla mod och immunförsvar uppe genom positivitet, meditation och mindfulness, yoga, välgörande ritualer och mycket sömn. Mineraler och vitaminer finns bland de produkter som växt kraftigt i e-handeln.

Vi jobbar hemma
Sängen, soffan och fåtöljen har blivit vanliga platser för arbete och istället för datorer använder vi mer soffvänliga apparater som telefoner och läsplattor. Med hemmets alla distraktioner växer behovet av att kunna fokusera. En app som klättrat snabbt i nedladdningsstatistiken, både i Sverige och i andra länder är Forest: stay focused. Den är en slags omvänd Tamagotchi: genom att undvika att använda telefonen får en virtuell planta näring att växa och så småningom bli ett träd – om du gör avbrott och använder telefonen så dör plantan.

Vi söker lugn
Att mys och bekvämlighet behövs som motvikt till oro och stress i krisens spår är inte så konstigt. Bland litterära genrer som fått ett globalt uppsving märks cozy mystery och romance. Spotify konstaterar att lyssnandet genom tjänsten har gått mot nedvarvande, akustisk och instrumentell musik. Pandemins stora spelsuccé är Animal Crossing, där du befinner dig i en lugn och drömsk värld så långt från action du kan komma.

Förändrade livsprioriteringar
När vi tillbringar mer tid hemma upptäcker vi många nya sätt att berika vår vardag. Det bakas och lagas mat från grunden, vi hemmasnickrar och fixar i trädgården. Vi läser och lyssnar på poddar och med mera tid ges också en unik möjlighet att testa nya saker. Trots att många kommer att sakna sina nära och kära under en tid framöver, möjliggör också den digitala utvecklingen att vi kan umgås ändå, bara på ett nytt sätt.

Miljontals svenskar inväntar nu också otåligt sin efterlängtade semester. För varje vecka som går med fortsatta restriktioner smyger sig hemestern allt närmare.
Dagens fråga: hur tänker du kring din semester? Lyssna på svaren.

Oavsett hur vi väljer att hantera krisen har nog de flesta av oss fått en välbehövlig tankeställare. Förhoppningsvis fortsätter vi alla att agera med medmänsklighet och stor tacksamhet.