Ny företagskultur i det nya hybridlandskapet?
Hybrid den nya normala.
Pandemin har speedat upp den teknologiska utvecklingen och många begränsningar i vad vi tidigare kallade "vår arbetsplats" är borta. Globala undersökningar visar att mer än 70 procent av företag och organisationer redan erbjuder eller kommer att erbjuda någon form av hybridlösning till sina anställda. Om jobb är något man gör och inte längre en plats man går till, är det verkligen dags att skrota uttrycket att företagskulturen sitter i väggarna. Men om den inte sitter i väggarna, var sitter den då?
Fråga dina medarbetare
Arbetsmiljön vi möter efter pandemin är helt ny, både för medarbetare och för arbetsgivare. Det kommer att ta tid att hitta rätt hybridmodell eftersom välutvecklad arbetsgemenskap bygger på att alla parter förstår och tar hänsyn till varandras förutsättningar. Medarbetare kan inte bakas ihop i en klump utan vi behöver i större utsträckning respektera varje individs behov, livssituation och dygnsrytm. Allas vardag ser olika ut. Barn kommer hem på eftermiddagen, hundar behöver rastas och tidszonerna varierar. Delar jag boende med många och har ingenstans att sitta för att jobba effektivt? Är jag ny på jobbet och vill lära känna mina kollegor och komma in i arbetsgemenskapen, eller har jag ett bra arbetsrum hemma och vill undvika timmar av pendling. Det enklaste sättet att få veta vad som är bäst är att fråga. Och eftersom vi frågar om något som är nytt: Följ upp efter några månader, utvärdera, korrigera om det behövs och fråga igen.
Kontoret en plats för inspiration
En tydlig insikt från året av hemarbete är att många företag börjar betrakta kontoret som en mötesplats med större fokus på sociala och kreativa ytor. Interaktionen mellan människor prioriteras och de vanliga skrivbordsplatserna fasas ut till förmån för samarbetsytor. Flexibla ytor gör också kontoret mer användbart. En intressant, kreativ och funktionellt utformad arbetsplats driver engagemang och lockar medarbetarna att vilja vara där. Kan ett café tillgodose nya behov av interaktion? Kan kontoret ha olika funktioner vid olika tidpunkter? Företagshubbar på olika geografiska platser? Möjligheterna är många. Kreativa mötesplatser för brainstorming, teambuilding eller kundsamarbeten kan samlas på en plats och tysta ytor med syfte att fokusera på online-möten eller analytiskt arbete på ett annat. Ytor kan delas med andra företag. Oavsett lösning gäller det att skapa en kontorsmiljö som tillgodoser de nya behoven och som samtidigt reflekterar kultur och värderingar.
Skapa bra förhållningsregler för distans
Grundstenen för en sund distanskultur är att ha förhållningsregler som möjliggör bra internkommunikation. Hur ska de nya hybridteamen fungera? Företagskultur sitter inte i väggarna utan i hur vi pratar med varandra. God netikett innebär att hålla en tillmötesgående och positiv ton, samt att vara inkluderande och transparent. Detta kan innebära att även de på kontoret kopplar upp sig på videolänk för att alla ska ha samma förutsättningar. Tänk dig själv, alla sitter tillsammans och du finns på en frimärksstor yta på en skärm ingen tittar på. Hur fördelas tiden mellan olika individer på mötet? Är alla inbjudna till spontana brainstormingmöten, även de som för tillfället jobbar på distans? Kanske går det att spela in möten så att de som inte kan vara på plats också kan ta del av informationen. Och undvik snabba beslutsmöten i korridoren. Få beslut är så viktiga att de inte kan vänta 24 timmar.
Skapa meningsfullhet allt viktigare
Aldrig tidigare har människor varit mindre fästa vid sin anställning än nu och ju mer mobila vi blir, desto lättare är det att byta jobb. Pandemin har gett bränsle åt en pågående trend där fler utvärderar vad som är viktigt i livet. För många är pengar, snygga titlar och överdimensionerade kontor underordnat att jobba med något meningsfullt i en socialt tilltalande atmosfär. Människor jobbar för företagskulturer, inte för företag. Värderingsarbete som fokuserar på medmänskliga relationer blir extra viktigt. Vad skapar vi tillsammans och hur vill vi vara mot varandra? Detta är inte minst viktigt i ledarskapet, där ledare mer än någonsin behöver agera förebilder och våga utmana beteenden som inte stämmer överens med företagskulturen.
Svetsa samman teamet
Att skapa mötestillfällen är A och O. Även om många nu återgår till kontoret, helt eller delvis, är det viktigt att fortsätta med digitala AWs och måndagsfikor för att även de på distans ska känna sig delaktiga och informerade. Ledare måste aktivt bjuda in till fler möten där syftet är att träffas och inte primärt producera. Det finns en uppsjö onlinebaserade aktiviteter som kan stärka teamkänslan. Yoga tillsammans, spela onlinespel, delta i frågesporter eller gå på virtuella rundvandringar i museum och städer. Varför inte en chokladprovning? Vissa är med hemifrån och andra deltar på kontoret. Coronatröttheten kommer snart att vara över och då handlar det om att svetsa samman teamet, oavsett var medarbetarna befinner sig geografiskt.
Dagens fråga:
Hur bibehåller ni företagskulturen när allt fler jobbar på distans?
Lyssna på svaren.