Behålla är det nya attrahera.

Säkra upp talangerna.

Hälften av svenskarna är beredda att lämna sina jobb när ekonomin vänder och en av fyra planerar att göra slag i saken redan under nästa år. Pandemin i kombination med de kraftiga kostnadsökningarna under senare år har skapat ett trendbrott där den ekonomiska kompensationen och livsstilsvärden värderas högre än traditionella karriärmål. Många arbetsgivare har inte hängt med på den snabba förflyttningen. Detta samtidigt som bristen på kvalificerad arbetskraft redan är en stor utmaning för många företag och organisationer. 

Skapa nytta och meningsfullhet
Medarbetare vill arbeta på företag med sunda värderingar, där de upplever sig behövda och uppskattade. Meningsfullhet och känslan av att bidra till något större leder i sin tur till engagemang, motivation och lojalitet. Fler och fler värdesätter arbetsgivarens samhällsengagemang och ett aktivt ansvar för att minska den egna verksamhetens klimatpåverkan. Varför inte ge medarbetarna chansen att själva vara med och bidra?

Se över helhetserbjudandet
Lön och förmåner värderas idag högre än tidigare och balans mellan arbete och fritid rankas högre än traditionella karriärmål som möjligheten att utvecklas och påverka. Förvånande nog ligger Sverige efter övriga nordiska länder när det kommer till att erbjuda den bästa livs- och arbetsbalansen. Medarbetare efterfrågar inte bara flexibilitet gällande arbetstider, utan också hur vi möts, hur vi reser, hur vi arbetar och hur vi tränar (gärna på arbetsplatsen och gärna på arbetstid). 

Transformativt ledarskap
Undersökningar visar att svenska medarbetare har en lägre tilltro till sina chefer än det globala snittet. För att lösa dagens utmaningar krävs modiga ledare med förmågan att kommunicera en tydlig vision och skapa en öppen kultur som uppmuntrar till utveckling och implementering av ny tekonologi. Många medarbetare är i grunden öppna för förändringar, men den höga arbetsbelastningen och den snabba förändringstakten har tröttat ut dem. 

Förnyad syn på inhyrd personal
En ny trend är att anlita interima kompetenser för att ge ordinarie medarbetare utrymme att växa. Interimaren får vardagen att rulla medan medarbetaren får tid för kompetensutveckling, viktiga affärsprojekt, digitalisering eller förändringsledning. Den egna organisationen stärks, samtidigt som medarbetare blir mer motiverade och känner sig prioriterade och uppskattade.

Dagens fråga har vi ställt till Trine Bø-Pedersen, expert inom medarbetarstrategier inom PwC: Hur kan arbetsgivare agera för att behålla medarbetare och på ett bättre sätt investera i medarbetarupplevelsen? Och vilka är trenderna när det gäller medarbetares rörelsemönster?
Lyssna på svaret.