Trendspaning: Framtidens arbetsmarknad.
Framtidens arbetsmarknad.
Förändningarna på arbetsmarknaden sker på ett allt snabbare och mer oförutsägbart sätt. Utvecklingen kommer innebära ökade krav på både företag och medarbetare, men framför allt kommer det att skapa nya möjligheter i form av fler och nya spännande jobb! Vi har snappat upp några av framtidens spännande arbetsmarknadstrender:
Nya influencers. Vi svenskar lever allt längre. Samtidigt som andelen äldre ökar blir äldre också mer aktiva. Att fylla 65 ses inte längre som åldern då man går i pension och drar sig tillbaka – i stället är det för många början på en ny aktiv period i livet och dagens seniorer arbetar högre upp i åldrarna. En annan inflytelserik generation är så kallade millennials, personer födda mellan början på 80-talet och slutet på 90-talet. År 2025 kommer millennials att utgöra 75 procent av den globala arbetsstyrkan.
Värderingar styr karriärval. För en allt större del individer i västvärlden handlar arbete inte främst om att tjäna pengar, utan att känna att man bidrar till en positiv samhällsutveckling. Framför allt millennials är värderingsstyrda. I en global studie genomförd av Deloitte svarade sex av tio millennials att ”sense of purpose” var ett av skälen till att de valt att arbeta för sin nuvarande arbetsgivare. Denna generation ställer höga krav på socialt ansvarstagande, både i rollen som konsumenter och som medarbetare.
Jobba när du vill. Gigekonomin växer stadigt och det går inte längre att hålla emot en ökad rörlighet på arbetsmarknaden. I dag kan nästan nio av tio svenskar tänka sig att ”giga”, det vill säga att arbeta uppdragsbaserat i stället för att ha en traditionell anställning. Vissa analytiker förutspår att hela 80 procent av den globala arbetsstyrkan kommer bestå av tillfälliga arbetare år 2030. Även bland fast anställda ökar kraven på flexibilitet.
Flytande karriär. Mycket av framtidens arbetsliv kommer troligtvis att handla om att lära sig på plats och av sina kollegor. Förutom att vi kommer att kunna arbeta var, när och hur vi vill, spås det också att vi kommer att hoppa mellan yrken och arbetsplatser i större utsträckning än tidigare. Framtidens medarbetare behöver vara beredda att "reskilla" sig, lära nytt, genom hela karriären. Nyfikenhet och vilja att utvecklas kommer vara a och o.
Automatisering ger nya jobb. Det pratas om att många jobb kommer att försvinna på grund av automatiseringen, men allt fler prognoser och praktiska exempel visar på att utvecklingen faktiskt skapar fler jobb. I en nyligen publicerad rapport från World Economic Forum förutspås automatiseringen skapa 58 miljoner nya globala jobb, och det inom de närmaste fem åren.
Hållbarhet är innovativt. Allt fler företag ställer om från linjärt till cirkulärt. Affärscykler som baseras på försäljning av nya råvaror och produkter överges till förmån för återanvändning, oavsett om det handlar om energi, textilier, mat eller plast. Den gröna ekonomin växer och Sverige ligger långt fram i att skapa innovativa lösningar. 8 av 10 svenskar anser att det är viktigt att skapa en värld fullt driven av förnybar energi.
Framtidsjobb du inte vet finns. Det uppskattas att hela 65 procent av dagens universitetsstudenter kommer att arbeta med jobb som inte ens finns i dag, och att 85 procent av de jobb som kommer finnas år 2030 ännu inte existerar. Kanske kommer du också att 2030 jobba som Klimatrevisor, Oldfluencer, DNA-coach, Vertikalodlare eller Molnvakt.
Vi har också träffat Pernilla Johansson, Senior Economist, på Swedbank. Vi frågade: Vad sticker ut mest i konjunkturprognosen för Sverige 2020? Lyssna på svaret.