Walking meetings, bryt gamla tankemönster.

Öppna upp för din kreativitet.

Sex månader av distansering och vi längtar efter förändring. Vi ser allt fler som är ute på walk-and-talks, nätverkspromenader och creative walks. Men vad tillför de? Vi har ställt några frågor till Livia Troili, förenklingskatalysator, som genomfört tankepromenader sedan 2004.

Varför är det plötsligt så populärt att gå ut och gå tillsammans?
Corona är en given anledning. I början träffades vi digitalt och tyckte till och med att det var bra. Även att jobba hemma visade sig fungera för de som hade möjlighet. Men vad hände med ledarskapet och teamet? Jag ser att allt fler har tröttnat på dagar fyllda av back-to-back möten och längtar efter spontana samtal vid kaffemaskinen. Att träffas utan att behöva schemalägga. Vi lägger ju inte ens in pauser mellan våra möten, sätter hellre på mute! Jag tror att promenader har blivit ett sätt att träffas och få tillbaka lite av det vi saknar, utan att vara på arbetsplatsen.

Hur började du med tankepromenader?
I början av 2000-talet jobbade jag mycket med kreativitet och innovation. Att bygga torn med marshmallows och spagettistrån eller att ha brainstormingsessions var de två populäraste övningarna som erbjöds. Jag blev nyfiken på hur vi kunde hitta ny dynamik i rummet — andra mötesformer — och snubblade över Teresa Amabiles forskning kring kreativitet, men också författaren Michael Michalko som myntade begreppet Thought walking inspirerade. Sedan dess har jag använt mig av rörelse som en viktig ingrediens i alla mina program. Jag upptäckte snabbt att det gav betydligt snabbare utdelning än något jag tidigare hade designat. Till en början möttes jag med en del skepticism, men skam den som ger sig.

Är walking meetings ett nytt fenomen?
Tankepromenader har funnits sedan Aristoteles. Ja jag vet ”redan de gamla grekerna…” men det är spännande att se hur många storheter som faktiskt har förespråkat vandring som ett sätt att komma till insikt och lärande. Sigmund Freud är en, men också Goethe sägs ha kommit upp med sina största verk tack vare promenader. I nutid har Steve Jobs, Mark Zuckenberg och Barrack Obama bidragit till att göra walking meetings legitimt och fler öppnade upp för att det faktiskt kunde vara en seriös metod.

Hur lägger du upp en tankepromenad?
Det är viktigt med tydliga mål och instruktioner, men också med en dynamisk struktur. Syfte och mål styr upplägg, miljö och tidsåtgång. Är det en tankepromenad för att hitta nya idéer har jag ett upplägg både i tid och miljöval, är det en promenad för att utforska kultur och relation har jag ett annat.

En promenad kan vara allt från flera dagar till 1 timme, oavsett finns det vissa saker jag alltid gör. Jag använder t ex kort med konkreta frågeställningar för att underlätta att man håller sig till temat. Tiden ska vara fastställd, dvs hur lång promenaden är och hur länge var och en ska prata. 20 minuter kan vara lagom för en lära-känna-varandra-övning medan ett medarbetarsamtal bör få ta en timme. Jag förespråkar att promenaderna görs två och två med en debrief efteråt: vad hände, vad kom vi fram till, vilka insikter gjorde jag om mig själv och den andra personen? Platsen är så klart också viktig, undvik trafik och ljud som stör lyssnandet om inte stadsbilden är en del av temat du använder dig av.

När fungerar tankepromenader som bäst?
Jag tycker det är ett utmärkt alternativ till brainstorming och för att skapa relation. Att lämna rummet och att röra på sig sätter igång hjärnan och hjälper oss att ta in nya idéer och tänka kreativt. De fungerar absolut bäst för att bryta gamla tankemönster och öppna upp för nya idéer. Jag använder mig av promenader i syfte att connecta, bygga relationer, minska stress, att tänka kreativt och att tänka i helt nya banor.

När fungerar de inte?
För att lösa konkreta problem. I en studie som gjordes på Stanford kring sambandet mellan rörelse och kreativt tänkande, fann man att rörelse fungerar bra som stimulans för tanken, men lämpar sig sämre för så kallade konvergenta tankar, dvs när det finns ett rätt svar. Faktum är att promenaden faktiskt gjorde att deltagarnas förmåga att tänka ut det rätta svaret försämrades. Det är något att fundera över.

Vilka aha-upplevelser brukar deltagarna få?
En aha för många är hur otränade vi faktiskt är på att lyssna både på oss själva och på andra och hur dåliga vi är på att ha ett riktigt samtal. Vi behöver “lyssna för att förstå” istället för att “prata och bli förstådd”.

Sedan har vi insikten i hur snabbt personer connectar med varandra trots att de inte känner varandra sedan tidigare. En studie som gjorts på University of Hongkong på människors synkronisering i rörelse visar att det tar mindre än 5 minuter för två främmande personer att skapa sig en positiv uppfattning om varandra. Och det som gör denna studie riktigt spännande är att de observerade promenerade i tystnad. Med andra ord är det något i rörelsen med andra som också bidrar till att vi öppnar upp för varandra.

Dina bästa tips för meningsfulla tankepromenader?
Formulera syfte och mål! “Låt oss ta en promenad” räcker inte.
Var förberedd, ge tydliga instruktioner!
Var inte rädd för tystnaden!

InspoPia Sander