När i livet är vi som smartast?

Blir vi dummare med åren?

Medellivslängden i Sverige har på bara 100 år ökat från 55 till en bit över 80, men vad händer egentligen med våra kognitiva förmågor när vi åldras? Forskning visar att vissa förmågor försämras med åren medan andra stärks. Kort sagt, när vi är som bäst på något verkar vi samtidigt vara sämre på något annat. Till stor del påverkas också våra kognitiva förmågor av livet vi lever och erfarenheterna vi får, utbildningar vi genomför och böcker vi läser.

Inom intelligensforskning skiljer man på det som kallas flytande respektive kristalliserad intelligens. Den flytande intelligensen är det som brukar testas med klassiska IQ-tester, medan kristalliserad intelligens är när vi använder kunskap och erfarenheter för att lösa problem. Forskning visar att vi når toppen på den flytande intelligensen som unga vuxna, medan den kristalliserade intelligensens topp är långt senare.

Och kanske är det som IQ-forskaren James Flynn säger: "Vi är precis så smarta som vårt samhälle uppmuntrar oss att vara. Om okunskapen stiger, ja då kan IQ göra vad den vill". Enligt Flynn är folk tillräckligt intelligenta som det är, men det finns en fara i att vi slutat läsa böcker och istället lägger timmar på att titta på gulliga kattklipp och grannar som skålar i rosévin.

Tankesnabbheten...
är som störst i 20-årsåldern. Nervomkopplingarna blir med åldern långsammare och vi överväger kanske svarsalternativ som vi inte tänkte på när vi var yngre. Världen är helt enkelt mer komplex än vad vi trodde som unga! Lära oss nya språk gör vi bäst redan i 7-årsåldern.

Arbetsminnet...
Vad hette nu den nya grannen och var la jag telefonen? Att ha dåligt minne innebär inte automatiskt att vi har sämre intelligens, bara att hjärnan har svårare att prägla in nya fakta. Arbets- eller korttidsminnet är det som sköter det vi har i huvudet just nu. Det kan vara namn eller siffror vi ska minnas eller olika steg i en instruktion. Arbetsminnet peakar runt 30-årsåldern.

Problemlösningsförmågan...
är som bäst runt 50-årsåldern. Då har vi tillskansat oss erfarenheter, både genom livet såväl som genom studier och arbete. Genom vår samlade erfarenhet blir vi bättre på att lösa komplexa problem som uppstår på arbetsplatsen eller att göra konsekvensanalyser när nya förslag dyker upp.

Kuriosa:
+60 är vi som som bäst på ordförståelse. Dessutom är vi återigen mer nöjda med våra liv efter förra peaken runt 25-årsåldern.
+70 är vi som mest nöjda med våra kroppar. Det säger väl allt om mänsklighetens komplexitet!

Vi har frågat Andreas Nordström, Legitimerad Psykolog:
När i livet är vi som smartast? Lyssna på svaret.